Kom lettere igennem hverdagen med et barn med autisme

Det kan være rigtig svært at leve som forældre til et barn med autisme. De har nogle specielle behov, som bare gør, at det kræver mere som forældre. Det kræver mere overskud og tålmodighed. Dog er der nogle ting, du kan gøre, for at komme lettere igennem hverdagen. Nogle dage er sværere end andre, men disse tricks vil i hvert fald ikke gøre noget værre.

Snak om tingene

Et barn med autisme kan tit opleve at rende rundt og bekymre sig en hel masse. Det kan resultere i nogle udbrud eller nedsmeltninger, som er træls for hele familien og ikke mindst barnet selv. Sørg for jævnligt at snakke om tingene. En helt masse indtryk kan hurtigt blive for meget, så forbered dit barn på dagen, så han/hun oplever færrest uventede ting som muligt.

Sørg for en god nattesøvn

Søvnproblemer er stærkt udbredt blandt børn med autisme. Det skyldes, at de ikke kan forholde sig i ro, ligger og bekymrer sig eller andet. En dårlig nattesøvn gør, at dagen efter vil blive endnu værre. Sørg derfor for, at dit barn får den bedste søvn som muligt. Det er der forskellige metoder til, hvordan du kan fremme.

  1. Invester i en kugledyne. En kugledyne er specielt egnet til børn med fysiske eller psykiske forstyrrelser, som gør, at de har svært ved at sove. En kugledyne er en dyne med tyngde, som gør, at den omfavner kroppen og skaber tryghed. Den stimulerer kroppen og gør, at barnet vil få en bedre og mere rolig nat. Sådan en dyne kan bruges af alle med søvnbesvær, og den virker som en helt almindelig dyne. En kugledyne vejer som regel cirka 10% af ens egen kropsvægt, hvilket er derfor, den virker så omfavnende og tryghedsskabende. Sådan en dyne kan desuden bruges af folk i alle aldre. Du kan følge linket her.
  2. Afspil afslappende musik. For rigtig mange mennesker, hjælper det at spille noget afslappende musik, når man går i seng. Du kan også prøve at lede efter nogle apps med forskellige beroligende melodier. Der findes flere apps, som er specielt egnet til at få folk til at falde hurtigere i søvn. Hvis du endnu ikke har prøvet det, kunne det være et forsøg værd.
  3. Generelt for alle børn, kan det virke voldsomt med alle dagens indtryk. De kan have været ude for nogle oplevelser, som har gjort dem utrygge eller kede af det. Dette er noget af det, som kan mindske chancen for en succesfuld nattesøvn. Derfor, sæt dig hver dag og tal med dit barn en time før sengetid. Spørg ind til, om der er noget, som går ham/hende på. Hvis I får talt om tingene, undgår I et barn, der ligger og tænker og bekymrer sig om en hel masse, når det skal sove. Er dit barn lidt ældre og ikke ønsker at sidde og snakke om tingene, så foreslå, at han/hun skal skrive alle sine tanker ned inden sovetid, så de kommer ud af verden.