Sådan finder du den rette håndværkerstøvsuger

Langt de fleste mennesker tager en gang imellem en svingom med støvsugeren derhjemme. De er nemme at bruge, de er hurtige, og de er effektive. På en arbejdsplads, hvor der støver en del mere, er det dog ikke nok at bruge en støvsuger, som passer til stuegulvet. Der er også regler for, hvilke støvsugere der må anvendes til professionelt brug. Vil du blive klogere på dette, så læs med i denne artikel.

Hvad er H-, M- og L-mærkning?

H-, M- og L-mærkningen på industristøvsugere angiver, hvilke arbejdsopgaver støvsugeren kan håndtere.

  • H står for høj, og en H-klasse støvsuger kan bruges til alt fra sand og grus til asbest, skimmel og mineralske fibre.

  • M står derimod for mellem eller medium, og en støvsuger med en M-mærkning kan derfor bruges til gips, lak, maling og fliseklæb.

  • L-mærkningen betyder lav, og en sådanne støvsuger kan håndtere husstøv og jord.

Når du skal vælge din næste industristøvsuger, skal du derfor først og fremmest vælge en, der kan håndtere det materiale, som du skal støvsuge op, så du opfylder sikkerhedskravene.

Rengøring eller processug

Når du skal købe din næste industristøvsuger, er det dog ikke kun mærkningen, du skal være opmærksom på, hvis du skal bruge den til andet end rengøring. Skal støvsugeren bruges til processug, er det nemlig et lovkrav, at den har en indbygget akustisk alarm, som lyder, hvis filteret stopper til. Ved processug er det nemlig vigtigt, at støvsugeren altid fungerer, og alarmen fungerer derfor som en sikkerhedsforanstaltning. For at være på den sikre side, er det altså en god idé at købe en støvsuger, som har alarm. Disse må nemlig også bruges til rengøring. Ved at vælge dette får du derfor en støvsuger, som kan bruges til begge dele, og du går ikke på kompromis med sikkerheden eller sugeevnen.